![]() |
Ketam Nipah Masak Kam Heong |
Berminggu dah teringin makan ketam nipah tapi hari ni jualah baru tercapai hajat...Alhamdulillah. Yang specialnya, encil asben yang masak ketam nipah ni dengan resepi Ketam Nipah Masak Kam Heong.
Bahan-bahan:
Bahan kisar:
Bahan-bahan:
- 4 ekor ketam nipah
- Garam dan serbuk kunyit secukupnya
Bahan kisar:
- 2 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Bahan tumbuk:
Bahan tumis lain:
Cara penyediaan:
3. Seterusnya tumis bahan kisar hingga naik bau. (gunakan minyak gorengan ketam tadi, kurangkan minyak jika banyak)
4. Bila sudah ditumis elok, masukkan daun kari, cili kering yang digunting, pes kari dan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan kicap, garam dan ajinomoto/gula ikut selera masing-masing.
6. Tambah sedikit air dan masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Gaul beberapa minit hingga ketam betul-betul masak, kuahnya agak kepekatan dan rencahnya bersalut rata pada ketam.
7. Jangan lupa untuk rasa dan tambah perasa yang tidak cukup dan menggaulnya semula. Matikan api dan Ketam Nipah Masak Kam Heong sedia untuk dihidangkan.
- 1 genggam udang kering (cuci dahulu barulah tumbuk)
Bahan tumis lain:
- 2 tangkai daun kari
- Cili kering – digunting
- 2 sudu makan serbuk kari ikan (tambah sedikit air untuk jadikan pes)
- Kicap manis (ikut suka nak hitam macam mana)
- Garam, ajinomoto dan gula
- Sedikit air
- Minyak masak secukupnya
Cara penyediaan:
1. Bersihkan ketam nipah dan potong 2. Kemudian lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Panaskan minyak masak. Goreng ketam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Seterusnya tumis bahan kisar hingga naik bau. (gunakan minyak gorengan ketam tadi, kurangkan minyak jika banyak)
4. Bila sudah ditumis elok, masukkan daun kari, cili kering yang digunting, pes kari dan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan kicap, garam dan ajinomoto/gula ikut selera masing-masing.
6. Tambah sedikit air dan masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Gaul beberapa minit hingga ketam betul-betul masak, kuahnya agak kepekatan dan rencahnya bersalut rata pada ketam.
7. Jangan lupa untuk rasa dan tambah perasa yang tidak cukup dan menggaulnya semula. Matikan api dan Ketam Nipah Masak Kam Heong sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba
0 Comments