Pisang abu masak lemak cili padi,  ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen
Pisang abu masak lemak cili padi

Sayur orang lama pisang muda yang dimasak lemak dimakan bersama dengan ikan goreng selayang memang membuka selera.  


Pisang abu/pisang nipah muda, pisang saba,  ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen
Pisang abu/pisang nipah

Biasanya jenis pisang yang saya gunakan ialah pisang abu, pisang nipah dan pisang saba.  Tetapi ada juga orang gunakan pisang emas atau pisang kapas.  Ada juga mitos mengatakan bahawa sayur pisang ni tidak digalakkan untuk ibu yang menyusukan anak kertana takut ibu akan kekurangan air susu badan.  Betul ker?  Entah.....  


ida nursuri, eda  nursuri, eda kitchen, pisang muda di kupas dan hiris tipis

Cara saya masak pisang muda ni mungkin berbeza dari orang lain tetapi ini cara yang biasa arwah mak masak dengan membuka habis kulitnya lalu dihiris dan cuci bersih.  Didalam masak lemak ni saya campur dengan udang kering tumbuk.    Terpulang pada korang nak campur apa dalam sayur masak lemak tu yang penting ada kat dapur.  Biasanya orang akan campur ikan kering/masin, tempoyak dan ikan bilis.  Santan tu pula, ikut koranglah apa yang ada didapur, jika nak gunakan santan kotak pun tiada masalah.    Kalau korang suka resepi ni boleh cuba buat.  


Bahan-Bahan:
  • 2 sisir pisang abu  
  • 3 sudu makan udang kering - rendam dan tumbuk
  • 1 asam keping
  • 1 cawan santan pekat (kisaran pertama)
  • 2 cawan santan cair (kisaran kedua)
  • Serbuk kunyit
  • Garam dan msg
  • Air secukupnya

Bahan Tumbuk:
  • 5 biji cili padi
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih

Cara Memasaknya:

1.  Kupas pisang dan hiris sambil merendamnya bersama garam di dalam air.  Selepas itu, toskan dan buang airnya.

2.  Di dalam periuk masukkan santan cair, tambah air, asam keping, udang kering yang telah ditumbuk, serbuk kunyit, bahan-bahan tumbuk (bawang merah, bawang putih dan cili padi) dan juga pisang.  Gaul didalam periuk.  

3.  Hidupkan api dan masak hingga pisang separuh lembut barulah masukkan santan pekat.  Gaul perlahan sehingga masak, jangan sampai pecah santan, kurang sedap pula nanti, rupa santan seperti berketul-ketul.  Jangan lupa masukkan garam dan msg.  

4.  Bila dah lembut matikan api, siap untuk dimakan.

Selamat mencuba