Sayur Campur |
Bukan namanya sayur campur kalau didalamnya tidak
bercampur-campur. Betul tak? Tapi bukan
semua sayur boleh atau sesuai dicampur terutamanya sayur daun. Walau pun begitu saya ada buat juga sayur daun
campur yang saya namakan sup sayur.
Kalau sayur campur yang ni memang anak-anak saya laju je makan. Nak ratah / makan tanpa nasi atau lauk lain pun sedap juga. Senang je masak sayur campur ni basic dia mesti ada kiub ayam. Manakala portion atau berapa banyak sayurnya tu terpulanglah pada selera korang nak lebihkan bunga kobis pun boleh cara potong pula saya suka potong yang macam dalam gambar tu. Dalam resepi ni saya tak bubuh garam dan msg kerana dalam portion kecil ni dah memadai gunakan kiub ayam je.
Bahan-bahan
- 2 biji bawang
putih - dicincang
- 2 sudu makan
minyak masak
- 2 sudu makan
sos tiram
- 5 kacang panjang
- ½ biji bunga
kobis
- ½ batang
lobak besar
- ½ cawan air
- ½ sudu teh
serbuk lada hitam
- 1 ketul kiub
ayam
Cara
Memasaknya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga
naik bau bawang putih tu.
2. Kemudian masukkan ½ cawan air, kiub ayam dan
sos tiram. Gaul hingga kiub ayam larut.
3. Lepas dah larut, masukkan semua sayuran
lobak, bunga kobis dan kacang panjang.
Gaul sehingga masak. Saya masak
tak lama, biar dia ada rangup-rangup sedikit.
4. Terakhir taburkan serbuk lada hitam. Gaul sehingga rata barulah matikan api dan hidang.
Selamat
mencuba
0 Comments