Kuih batang buruk inti atau bumbu kacang hijau di dalam botol kaca
Kuih Batang Buruk


Setiap kali menjelang hari raya aidilfitri kuih batang adalah antara kuih yang wajib ada.  Ini kerana mungkin cara membuatnya yang senang dengan hanya menggunakan kulit popia.  Berbeza dengan cara dahulu kena menguli tepung untuk membuat kulit popia.
Dengan hanya 4 bahan sudah dapat menghasilkan kuih batang buruk yang sangat sedap.  Disini saya menggunakan kulit popia yang kecil sahaja kerana kebetulan masa tu saiz yang kecil sahaja yang ada...so belasalah....Jom tengok cara saya membuat kuih batang buruk.

Bahan-bahan:
  • 1 pek kulit popia kecil
  • 1 cawan kacang hijau
  • 1/2 cawan gula kasar
  • 1/2 susu serbuk 


Cara penyediaannya:

1.  Kulit popia dibahagi /potong 2.
2.  Leraikan satu persatu sambil menggulungnya menggunakan straw.  Gam hujung gulungan menggunakan air sahaja.
3.  Kemudian potong kepada 3 bahagian ( terpulang korang saiz kepanjangannya).
4.  Selepas siap semua, simpan didalam peti sejuk bahagian bawah semalaman supaya mudah ketika digoreng nanti.  Tak adalah ianya saling melekat yang mengakibatkan hilang bentuk.  Selain dari disimpan dalam peti sejuk, korang boleh jemur dibawah panas matahari.
5.  Sesudah tu bolehlah goreng dengan minyak yang banyak dan panas.  Goreng sekejap sahaja.


Cara penyediaan inti/bumbu kacang hijau:

1.  Cuci kacang hijau kemudian toskan.
2.  Kemudian sangai sehingga kacang hijau bertukar warna.
3. Bila sudah sejuk, kisar kacang hijau sehingga halus.
4.  Kisarkan juga gula sehingga halus.
5.  Campurkan kacang hijau kisar, gula kisar dan juga susu tepung.  Gaul sehingga sebati.
6.  Gaul inti bersama popia yang telah digoreng tadi.

Selamat mencuba